30 Mayıs 2014 Cuma

KMPlayer 3.9 Full Tek Link İndir





En iyi video oynatıcı'larından biri olan KMPlayer küçük boyutludur ve hemen hemen tüm videoları destekler. KMPlayer ile klavye kontrolü ile ayrı bir rahatlık sağlamaktadır. Boşluk tuşu ile durdurup devam ettirebilir, enter tuşu ile tam ekran veya yarım ekran yapabilir, yukarı aşağı yön tuşları ile ses açıp kısa bilir, sağ sol yön tuşları ile de videonuzu ilerlete bilirsiniz. Ücretsiz olan KMPlayer  alanında en başarılı video oynatıcılarından birisidir. Programın ücretsiz olmasından dolayı yüklenirken reklam içerikleri kurmak isteyebilir. Bu yüzden kurarken okuyarak kurun. Bilgisayarınıza kurulmasını istemediğiniz ekstralardan tikleri kaldırınız.


LG G3 İstanbul-da. LG G3 Özellikleri



Knock Code

Merakla beklenen yeni amiral gemisi LG G3, hava durumuna bakarak kullanıcısına 'şemsiye alacak mısın' diye soracak.

LG Electronics, merakla beklenen yeni amiral gemisi LG G3'ü New York, Londra, San Fransisco, Seul ve Singapur ile eş zamanlı olarak İstanbul'da tanıttı. 'Akıllı Sadelik' konseptiyle yüzünü gösteren  5.5 inç boyutundaki LG G3, kullanıcısına adeta rehberlik hizmeti verecek. G3, Smart Notice (Akıllı Bildirim) özelliği sayesinde mesela hava durumuna bakarak kullanıcısına "şemsiye alacak mısını" diye soracak. Cevapsız aramalarda geri dönüş yapılmadığında bunu hatırlatacak veya telefonda kullanılmayan uygulamaların silinmesi gerektiği gibi uyarılarda bulunacak. Ayrıca akıllı klavyesi ile daha hızlı ve hatasız bir şekilde yazmaya imkan veren LG G3, yazım hatalarını yüzde 75 oranında azaltıyor. G3 güvenlik konusunda da beklentileri karşılıyor. Knock Code sayesinde kullanıcının ekranın herhangi bir bölümüne dokunarak belirlediği bir şekli çizmesi kilidin açılmasını sağlıyor. Hırsızlara karşı uzaktan kullanım dışı bırakılabilen telefonda dosya şifreleme özelliği de yer alıyor. Bunların yanı sıra 2.1 MP ön kamerası ile kolay 'selfie' çekim imkanı sunan G3,  Laser Auto Focus ile hareket halinde bile net çekim yapıyor. 

Sorunsuz
Kablosuz Şarj

LG G3'ün kablosuz şarjı, sizi prize takma zorunluluğundan kurtarır ve 3.000 mAh yüksek yüklü batarya ile daha uzun süre kullanım ve daha uzun ömür sunar. Üstelik çıkarılabilir batarya sayesinde yanınızda her zaman yedek batarya taşıyabilirsiniz.


Siz Sormadan
Akıllı Uyarı

Smart Notice, siz daha ihtiyacını bile hissetmeden, ihtiyaç duyduğunuz şeyi önerir. Bu öngörülü tavsiyeler,
telefonunuzun durumu, kullanımı ve yerinize dayanır.

Akıllı Temizlik / Arama Kaydı Tabanlı Hatırlatıcı / Lokasyon Bazlı Hatırlatıcı


Akıllı Pencere, QuickCircle

Circle Window, en çok kullandığınız altı uygulamayı gösterir ve bunlara erişimi kolaylaştırır. Ayrıca daire çevresindeki hafif ışıltı, zarifliğinizi tamamlayan estetik bir dokunuş sağlar.

Knock Code™,
Telefonunuzun Kilidini
Açmanın, En Güvenli
Kolay ve Eğlenceli Yolu

Kişiselleştirilmiş tıklama deseni ile 2 ila 8 arasında dokunuşla telefonunuzun ekranını açın ve kilitleyin.
80.000 muhtemel kombinasyon ile yeni bir eğlenceye hazır mısınız?

29 Mayıs 2014 Perşembe

Aöf Çıkmış Sorular - İşletme 6 Dönem Soruları




Açıköğretim 2014 Bahar Dönemi Final sınavlarına bir hafta kalmışken kendinizi geliştirmeniz amacıyla sizlerle çıkmış soruları paylaşıyorum. Çıkmış sorulardan çıkma ihtimalini düşünürsek 3-4 tane çıkma ihtimali vardır. Hiç olmadı konuyu pekiştirme amaçlı kullanabilirsiniz. Cevap Anahtarları .rar dosyası içinde vardır. Dosyalar içerisinde hem vize hemde final soruları yer almaktadır. Dgs ile geçiş yapanlar için ekstra olan derslerde eklenmiştir. İndirmeler yadi.sk dendir. Rahatlıkla zaman beklemeden indirebilirsiniz. İndirmek için Yandex.disk'ime kaydet butonunun altındaki İNDİR butonuna basın.

 Finansal Yönetim, Genel Muhasebe 2, İktisada Giriş 2, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Maliyet Yönetimi, Örgüt Kuramı, Örgütsel Davranış, Pazarlama İletişimi




FİNANSAL YÖNETİM II.rar  İNDİR

Aöf Sınav Yerleri Açıklandı



2014 AÖF SINAV YERLERİ - GİRİŞ BELGELERİ AÇIKLANDI

07.06.2014 ve 08.06.2014 tarihlerinde yapılacak olan açık öğretim sınavı giriş belgeleri yayınlandı. Sınav yerlerinizi erkenden öğrenip gidip görmede fayda vardır. Büyük şehirlerde okul bulması zor oluyor.  Aöf sisteminden öğrenci sistemine girerek  sınav giriş belgenizi alabilirsiniz.

Sınav Giriş Belgelerinizi http://ogrenci.anadolu.edu.tr/ sitesinden öğrenci girişi yaparak alabilirsiniz. Yada en yakın AÖF bürosundan çıkarttırabilirsiniz.



SINAVA GİRMEK İÇİN GEREKLİ BELGELER

1. Sınav Giriş Belgesi (bu belge-renkli veya siyah-beyaz olabilir)
2. Öğrenci Kimlik Kartı veya Öğrenci Tanıtım Kartı veya sınavda geçerli öğrenci kimlik belgesi.
3. Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, Pasaport veya bunlara eşdeğer kimlik belgesi.
Not : Giriş belgelerinizin çıktısını aldığınızda tüm kenar çerçevelerinin göründüğünden emin olunuz.


SINAVA GELİRKEN YANINIZDA BULUNMAMASI GEREKENLER

Aşağıdakilerden herhangi birinin, kapalı durumda olmasına rağmen yanınızda bulunduğu tespit edildiğinde sınavınız geçersiz sayılacaktır.
1. Cep telefonu, telsiz, çağrı cihazı vb. iletişim araçları.
2. Dersle ilgili her türlü kitap, not vb.
3. Fotoğraf makinesi, kamera vb. görüntü kaydetmeye yarayan cihazlar.
4. Databank, taşınabilir bilgisayarlar vb. veri depolamaya elverişli elektronik cihazlar.
5. Ruhsatlı veya ruhsatsız her türlü silah

ÖNEMLİ UYARILAR

1. Kimlik kontrolleri, üst arama ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında tamamlanabilmesi için sınav saatinden bir saat önce sınava gireceğiniz binanın kapısında hazır bulununuz.
2. Sınava 15 dakikadan daha fazla gecikenler sınava alınmayacaktır. Sınav başladıktan sonraki ilk 15 dakika içinde, sınava geç kalan öğrenciler, Bina Sınav Sorumlusunun yazılı izin vermesi halinde sınava alınacaktır.
3. Yumuşak uçlu siyah yazan birkaç kurşun kalem ve iz bırakmadan silen silgi yanınızda olmalıdır. (Cevap Kağıdına siyah kurşun kalem dışında bir kalemle yapılacak işaretlemeler okutulamamaktadır.)
4. Öğrenci ve sınav hizmetleri için http://ogrenci.anadolu.edu.tr adresini kullanabilirsiniz.
5. Öğrenci Kimlik Kartı veya Öğrenci Tanıtım kartınızı henüz almamışsanız, bağlı olduğunuz büronuzdan alınız.
6. Sınav sırasında hesap makinesi kullanılabilir. Ancak, alfabetik tuş takımı bulunan hesap makineleri (Databank, taşınabilir bilgisayarlar vb. özel elektronik cihazlar) kullanılmayacaktır.
7. Kıtalarından izinli olan er-erbaşlar dışında, resmi kıyafetle sınava girilmeyecektir.
8. Sınava gireceğiniz binayı sınavdan en geç bir gün önce görünüz.

16 Mayıs 2014 Cuma

Kpss 2014 Lisans-Ön Lisans Deneme Sınavı






Malum 2014 KPSS Lisans ve 2014 KPSS Ön-Lisans Sınavları yaklaşıyor. Kamu sektöründe çalışabilmek için ne yapıp ne edip bu sınavdan başarılı bir şekilde geçmemiz gerekiyor. Puanımız 85 olsa bile yerleşememe gibi sıkıntılarımız var. O yüzden elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım. Kpss deneme testlerini bol bol çözmeniz lazım. Sizlere yardımcı olabilmek için Yargı Kariyer'in yayınladığı deneme teslerini sizlerle paylaşmak istedim. Ekstradan sınav tarihlerini hatırlatmakta yarar vardır.




Kamu Personel Seçme Sınavı
2014-KPSS Lisans
05.07.2014
06.07.2014
Kamu Personel Seçme Sınavı
2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Önlisans Düzeyi)
27.09.2014
Kamu Personel Seçme Sınavı
2014-KPSS Ortaöğretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi)
28.09.2014


Soru cevapları rar dosyasında yer almaktadır. İndirmeler Yandex.disk üzerinden yapılmaktadır. Alttaki yazıları tıkladığınızda açılan sayfadaki İNDİR sayfasına tıklayarak saniye beklemeden indirebilirsiniz.


KPSS ÖN LİSANS DENEME SINAVI İNDİRMEK İÇİN TIKLA

KPSS LİSANS DENEME SINAVI İNDİRMEK  İÇİN TIKLA

İnternet Download Manager 6.19 Katılımsız FULL Yandisk İndir





İnternet download manager i duymayan kalmamıştır. İnternetten herhangi bir dosya indirmek için idm en ideal programlardan biridir. İdm kullanarak internetiniz kesildiğinde inen dosyanızı kaldığınız yerden devam ettirebilirsiniz. Bugün size vereceğim yeni sürüm sayesinde Full sürüm internet download maneger kullanabileceksiniz. Program katılımsızdır. Yani siz setup dosyasını çalıştıracaksınız o kendiliğinden kurulup ve kendi crack dosyasını atmış olacak. İndirme linkleri kendimize aittir. İndirmede yada kullanımda sıkıntı yaşarsanız yorum bırakın yardımcı olalım.

İnternet Download Manager 6.19 Katılımsız FULL Yandisk İndir

Boyut: 6,1 MB
Düzenlendi: 16 Mayıs 2014 19:23


İlgili Aramalar: idm full indir, idm indir, idm full tek link indir, internet download manager, download manager full tek link yandisk indir, idm katılımsız, dosya indirme programları, idm serial, idm crack, 

Word Belgesindeki Resmi Kaydetme





Bugün ki makalemizde Microsoft Office Word dosyasında olan resimleri rahatlıkla kaydetmek olacaktır. Word dosyasında ki resimleri kaydetmenin bir çok yolu vardır. Sizlere programsız şekilde yapılabilecek yöntemleri ele alacam.

1 Yöntem : Windows 7 kullanıcısı iseniz başlata ekran yazarak Ekran Alıntısı Aracı ile işaretlediğiniz kısımları jpg formatında kayıt edebilirsiniz.

2 Yöntem:  Eğer Windows 7 kullanıcısı değilseniz klavyeden Prt Sc Sys Rq yazılı tuşa basarak ekran görüntüsünü almış olursunuz. Ekran görüntüsünü aldıktan sonra paint'e girerek CTRL+V tuşuna basarak yada sağ tık yapıştır diyerek ekran görüntüsünü görüp almak istediğiniz yeri kırptıktan sonra kayıt edebilirsiniz.

3 Yöntem: Tavsiye edebileceğim en iyi yöntem bu olacaktır. Çünkü resmi orjinal boyutu ile almakta. Word de almak istediğiniz resme sağ tıklayıp kopyala dedikten sonra Paint'e girip CTRL+V yada sağ tık yapıştır diyerek sadece resmi almış olursunuz.

Bunlar programsız olarak yapabileceğiniz yöntemlerdir. Böyle basit bir şey için bilgisayara program kurmaya gerek yoktur diye düşünüyorum. Anlatımlar da anlamadığınız yerler olursa yorum bırakın yardımcı olalım.


İcazet Name




İlk icâzeti Peygamber Efendimiz, bizzat kendileri vermişlerdir. Devam eden dönemlerde isetabiin ve tebe-i tabiin vasıtasıyla, Arap yarımadasında 200 yıl icâzet verilmeye devam edildi.Osmanlı’da ise 600 sene icazet merasimleri yapıla geldi. Asrı saadette Peygamber Efendimiz vasıtasıyla verilmeye başlanan icâzet; tarih boyunca değişen adetlere, topluluklara rağmenhikmetleriyle beraber Müslümanlara has bir şekilde devam etti, devam edecek.

İcazet, Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e kadar ilim alınan hocaları gösteren tarihi bir vesikadır.Talibin belli bir ilmi yeterliliğe sahip olduğunu gösteren icazet, ilmin aktarılmasında önemli bir belge olmuştur. İcazette genellikle besmele-hamdele-salvele, icazet verilen kişinin adı, icazeti veren hocasından başlayarak Peygamber Efendimiz’e ulaşan bir hocalar silsilesi, hocanın icazet verdiği talebesine nasihatleri, icazeti veren hocanın künyesi ve icazetin verildiği tarih yer almaktaydı. İcazetin sonu ise Kelime-i Tevhid, Salavat-ı Şerife ve duâ ile biterdi. Bu belgeyi alan kişi, bundan böyle eğitimini aldığı ilim dallarında, başkalarına hocalık yapma salahiyetine sahip olurdu.

Yetkisi sınırları aşan belge “İcazet”

İcâzet, lügat manasıyla cevaz kelimesinden mastar olup izin, ruhsat, müsaade manasına gelir.İcâzetnâme ise; Arapça-Farsça bir terkip olup, Ulum-ı Diniye’de ve meşk ilminde tahsilini tamamlayanlara imtihan sonrasında verilen mezuniyet belgesi, izinname ve şahadetname için kullanılır. İslâm Hukuku’nda belge özelliği taşıyan icazet, verilen kişinin hizmet alanını ve yeteneklerini tespit eden bir delil olup, İslami tedrisatta yüksek seviyede verilen ruhsat belgelerini, sanat ve meslekte yeterlilik için gerekli olan izin ve onayı ifade eden bir terimdir. Aynı zamanda icazet, hocanın medrese usulüne göre talebesine okuttuğu kitap, ders veya tamamlattığı eğitim ve öğretimi ispat eden belgedir.

İcazet’in çıkış noktası “Hadis ilmi”

İcazet çıkış noktası olarak Hadis ilmine ait bir tabirdir. İlmin aktarılmasında en geçerli delillerden kabul edilen senet veya rivayet zinciri “isnad”, İslâmi ilimlerin kazanılmasında önemli bir usûl olmuştur. İsnad, kişiyi bilginin asıl kaynağına güvenli bir şekilde ulaştırdığı için, İslam’ın ilk devirlerinden itibaren kabul görmüş ve uygulanmıştır. Öncelikli olarak hadisi şeriflerin nakliyle başlayan isnad, sonradan bütün ilimlerin aktarılmasında kullanılmıştır. Bu akademik ahlak ve dipnot-kaynakça sistemi, batıda 20′inci yüzyıla kadar görülmemektedir.

İsnad, Müslümanlar tarafından belli bir disiplin içerisinde geliştirilerek kontrollü kullanılmış bir sistemdir. Güvenilir bir ravinin yine güvenilir başka bir raviden Peygamberimize kadar muttasıl olarak hadis nakletmesi, Müslümanlara has bir ayrıcalıktır. Çünkü tarihte hiçbir ümmet veya milletin peygamberinden fasılasız, muttasıl olarak söz nakletmesinin başka misali yoktur.

İslâm âleminde çok önem verilen isnad, ilmin aktarılmasında en doğru, en geçerli yol ve usul kabul edilmiştir. Kaynağı belli olmayan bilgi güvenilir değildir ve içerisinde zan vardır. Zan ise ilmi açıdan değersizdir. Bunun için yüzyıllar boyunca İslam dünyasında ilme talip olanlar, kendi acizliklerinin farkında olarak kesin bilgiyi aramışlar ve bu amaçla büyük hocaların, üstazların bulunduğu diyarlara seyahat etmişlerdir. Bu çabalar neticesinde ya bir üstazdan ya bir hocadan ya da bir medreseden kendi acizliklerinin de belgesi sayılan; ama ilmin aktarılmasında çok kıymetli olan icâzetnâmelerini alarak dinlerine ve dünyalarına hizmet etmişlerdir.

Muhaddislerin Hadis ilmi öğretilen meclislere çocuklarını getirmeleri ve bu çocukları da ‘Şu zâtın hadis meclisine devam ettiler.’ diye yazarak tespit etmeleri, zamanla adet halini almıştır. İşte bu adet İslâm dünyasında ilmi disiplini sağlamak amacıyla icazet usulüne dönüşmüştür. Âlimin ilmini talebesine aktarması olarak terim haline gelen icazet, ilk defa hadis alanında kullanılmıştır. Bu alanda hadis rivayetine sözlü veya yazılı izin vermek, rivayet hakkını bir başkasına devretmek anlamında yerleşmiştir. Peygamber Efendiniz (s.a.v) şu Hadis-i Şerif ile mübarek sözlerinin aktarılması hususunda sahabelerini teşvik etmiştir, "Allah, sözümü işitip başkalarına güzelce aktaran kimsenin yüzünü ak etsin. Burada bulunanlar bulunmayanlara sözümü aktarsın. Böylece sözümü daha iyi anlayabilecek birilerine ulaştırmış olabilir."

İcazet zamanla belge niteliği kazandı

Hocanın talebesine hadis rivayeti için verdiği sözlü yetki, daha sonradan yazıya geçirilmek suretiyle belge (diploma) özelliği kazanmıştır. Bu diploma zamanla İslami ilimlerin diğer alanlarına da şamil olacak şekilde genişlemiştir. Hatta ilmî icazet yanında meslek ve sanat erbabı için de icazet verilmeye başlanmıştır. Ayrıca bu usul çok eski devirlerden beri tasavvufta da kabul görmüştür. Tarikatlarda şeyhlik veya halifelik vermeye de icazet vermek, icazeti alan zata icazetli, şeyhe verilen yazılı ve mühürlü belgeye icâzet-nâme veya meşihat-nâme, halifelik icâzetnâmesine ise hilâfet-nâme denirdi. Bu belgelerdeki silsileler de en nihayetinde Peygamber Efendimiz’ (s.a.v )’e ulaştırılırdı.

Osmanlı’da icazet daha özeldi

Osmanlı’da talebelerin, sıbyan mekteplerini bitirerek veya ona denk hususi bir eğitim alarakmedreselere başladıkları bilinmektedir. Bu aşamadan sonra Haşiye-i Tecrid Medreseleri’nde bir müderrisin derslerine devam eden talebelerin, buradan aldıkları icazet ile sırasıyla Miftah ve Kırklı Medreselere sonra buradan alınan başka bir icazetle de Ellili ve oradan da Sahn-ı Semân medreselerine geçmesi söz konusuydu.

Osmanlı medreselerinde icazet verme usûlü biraz daha gelişmişti. Fıkıh ilmi icazeti gibi tek bir uzmanlık sahası için veya fıkıh ilminin alt başlıklarından olan Ferâiz gibi müstakil kitap veya ilim dalları için icazet verilmekteydi. Bununla birlikte esas icazet okutulan derslerin tamamlanmasının ardından, (ikmâl-i nüsah) bütün dersleri kapsayacak şekilde veriliyordu. Fatih Medresesi Dersiâmlarından Bafralı Ahmed Hamdi Efendi’de ders okuyan Süleyman Hilmi Tunahan Efendi Hazretleri de icazetini bu şekilde almıştır. Alet ilimleri diye tabir edilen okuduğu sarf, nahiv, belâgat, mantık, vaz, cedel, münazara gibi ilimleri ve âlî (yüksek) ilimler denilen fıkıh, kelâm, hadis, tefsir ve usûl-i fıkıh, usûl-i hadîs, usûl-i tefsir gibi ilimleri tamamladıktan sonra kendisine icazet verilmiştir.

İcâzet Osmanlı Devleti’nde 1914′te İstanbul’da yeniden yapılanmaya tabi tutulan, Daru’l-Hilafeti’l-Aliyye Medreseleri’nin Âli Kısmı şubelerinde “İcâzet-nâme” adıyla resmileştirilmiştir. Bu icâzet-nâmeyi alanlar müderris, fıkıh icâzeti alanlar da kadı veya müftü olmuşlardır.

İcazet aldıktan sonra künyeler değişir

İcâzetnâmelerin verildiği gün adeta bir bayram havası yaşanırdı. İcâzetnâmeyi verecek olan zat, besmele, hamdele ve salveleyi okuduktan sonra, mezun olacak talebeleri tebrik eder,“Cenab-ı Hak icazetinizi mübarek eylesin. Aldığınız bu ruhsat ile sizleri diğer insanların hidayetine vesile kılsın. Rasülüllah Efendimiz’in himayesinde hizmet etmekte sizleri muvaffak etsin.” gibi dualar ederlerdi. Mezun olan talebelerin icazet merasiminden sonra yeni bir künyesiolurdu. Bundan sonra mezun olan talebenin künyesi, adı, soyadı, baba adı, memleketi ve hangi dönem nereden mezun olduğuydu. İcazet merasimi mezuniyet demek olduğu gibi, aynı zamandayeni bir başlangıcın ifadesiydi, “Bu zamana kadar okuyanlardandınız, bundan sonra okutanlardan olacaksınız.” demekti.


İcâzetnâmelerin Beş Özelliği

1. İcâzetnâmeler, âlim silsilesine yer vermesi hasebiyle, tarihte gelip-geçen hocaların kısa hal tercümelerinden bizleri haberdar eder.
2. İlme verilen değer, talebeye yapılan nasihat ve duâlar ile ilim öğrenme yolları, icâzetnâmelerin hususiyetleri olarak öne çıkar.
3. Bazı sanat ve meslek icazetleri dışında neredeyse bütün icâzetnâmeler Arapça yazılmıştır.Araştırmalara göre; Osmanlıca yazılan icâzetnâme örnekleri oldukça sınırlıdır.
4. İşin adabına göre talebe hocasından daima icâzet talebinde bulunması gerekir.
5. İcâzetnâmelerde hoca, hem kendisini hem talebesini hem de Peygamber Efendimiz’e kadar ulaşan hocalar silsilesini anlatır.


Kaynakça

AKPINAR, Cemil, (2000), “İcazet”, DİA, XXI, s.393-400.
BİLGİLİ,, İsmail, (2012), “Son Dönem Osmanlı İslâm Hukukçularından Şeyhzade Ahmed Ziya Efendi’nin Hasan Kudsî Efendiden Aldığı İlmî İcazet”, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, Cilt.1, Sayı:1, s.21-75.
DÜZENLİ, Muhittin, (2004), “İslâm Rivayet Geleneğinde İcazet”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, S.17, s. 265-300.
GOLDZIHER, I, (1993), “İcâzet”, İA, 5/II, s.921, İstanbul:MEB.
GÖLPINARLI, Abdülbâki, (1972), “İcâzet”, Türk Ansiklopedisi, XX, s.15-16, Ankara: MEB. KAYADİBİ, Fahri, (2003), “Fatih Sultan Mehmet Döneminde Eğitim ve Bilim”, İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, S.8, s.1-18. ŞEMSEDDİN SAMİ, (2011), Kâmûs-ı Türkî, İstanbul: İdeal Yay.

Efkan Uzun | 03 Aralık 2012 | İnsan ve Hayat Dergisi



RASİM EFENDİ'NİN TALEBESİ AHMED HİLMİ TARAFINDAN VERİLEN İCAZET ÇERÇEVESİ İLE BERABER 40x33 CM BOYUTLARINDA VE GAYET YÜKSEK KONDÜSYONDADIR.

1285 (1868/1869) TARİHLİ FEVKALADE İCAZET

15 Mayıs 2014 Perşembe

Sitelerden Kopyalanan Yazının Arka Planını Silme

Sitelerden Kopyalanan Yazının Arka Planını Silmek

Selamun aleyküm arkadaşlar. Bugün sizlerle hemen hemen herkesin başına gelen bir sorunun çözümünü anlatacağım. Birçoğumuz internet sitelerinden yazıları kopyalayıp Word belgesine yapıştırıyoruz. Yapıştırma anına kadar sıkıntı yok ancak kopyaladığımız yazıyı yapıştırdıktan sonra yazının arka planı olduğunu görüyoruz. Örnek olsun diye yukarıya Microsoft Office 2007 yazısının ekran görüntüsünü ekledim.  Her ne kadar ki vurgu rengini beyaz yapsak da arka planı kaldırsak da yazının arkası renkli oluyor. Bu renk kopyaladığınız siteye göre değişebilir. Genellikle açık mavi ve açık gri tonlarında oluyor. Bu sorunu iki yöntemle düzeltebiliriz.

1.YÖNTEM
 Kopyaladığınız yazıyı ilk önce Başlat-Tüm Programlar da yer alan WordPad’ e yapıştırın, yapıştırdığınız yazıyı geri kopyalayıp Microsoft Office Word’e yapıştırdığınız zaman sorun kalmıyor. Arka plan sade halde kalıyor. Bu yöntem denenmiştir kesin çözümdür.

2.Yöntem
Bu yöntemde de düzeliyor ama bazen sıkıntı çıkarabiliyor. O yüzden ikinci yöntem olarak ele aldım. Aşağıdaki resimde kırmızı daire için yer alan sarı fırçayı (Biçim Boyacısını) tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra mauseyi yazının üzerine getirdiğimiz zaman, fırça işareti gözükmesi lazım. Yazının en altından en üste doğru işaretleyim düzelecektir. Yukarıdan aşağı işaretlediğimizde bazen hata verebiliyor. Tüm olasılıkları denedim en iyi aşağıdan yukarı işaretlediğimizde oluyor. Takıldığınız anlamadığınız yer olursa yorum bırakın, yardımcı olmaya çalışalım. Bol Şans =)

 

Etiketler: Office arka plan silme, sitelerden kopyalanan yazının arka planı silinmiyor, word arka plan rengini silme, word arka plan, wordpad arka plan ayarlama, word kopyalanan yazıların arka planını değişmek,

İnternet Download Maneger Chrome Uzantısında Gözükmüyor



İnternet Download Manager programını kurduğunuzda Google Chrome tarayacısında gözükmeyebilir. Chrome'de herhangi bir şey indireceğiniz zaman "İnternet Download Maneger" yerine direk indirme yapıyor ve siz indirmenin idm(internet download manager) den yapmasını istiyorsanız makalemizi okumaya devam edin.

Öncelikle Google Chrome den uzantıları açıyoruz. (Çarpının altındaki yatay üçlü çizgiye tıklayıp açılan menüden Araçlar sekmesi ve oradan uzantılara tıklıyoruz) Uzantıları açtıktan chrome sağa çekip, Bilgisayarım -> Yerel Disk C -> Program Files -> Internet Download Manager, klasörüne giriyoruz ve IDMGCExt.crx dosyasını,  açtığımız uzantılar sayfasına sürekliyerek bırakıyoruz. Ve gelen yazıları onaylıyoruz. Aşağıya video da ekledim anlamayanlar için. İnşaAllah bir faydası olmuştur sizlere. Hayırlı Günler...


İlgili Aramalar :  idm google uzantısı, idm google uzantısı çalışmıyor, idm chrome dosya indirmiyor, chrome idm uzantısı yok, chrome idm uzantısı nasıl eklenir,  internet download maneger chrome uzantısı,

Bu Mesajı Alanlar Dikkat !





Arkadaşlar az önce bir mesaj geldi. Mesajda: Değerli Müşterimiz, 2013 yılı puanlarınızın toplamı 200 TL ye ulaşmıştır. Biriken puanlarınızı almaya hak kazandınız. Aktifleştirmek için 08503335680 i arayınız. Gönderen No: 08505850103

 Dolandırıcı olduklarını anladım İnternet de araştırayım dedim. Böyle bir mesaj alırsanız asla aramayın. Böyle bir mesaj aldıktan sonra İnternet de bir arkadaşımızın makalesine denk geldim ve sizlerle paylaşmak istedim. Telefon numaraları farklı ama dolandırıcılıkta aynı yöntem.






Bu Mesajı Alanlar Dikkat Etsin !


Dolandırıcılık:"2013 yılı puanlarınızın toplamı 200 Tlye ulaşmıştır"

Dolandırıcılıklara her gün yeni bir boyut ekleniyor.Daha önce Konbara puan kazandınız adı altında mesajlar ile milleti kandırıyorlardı.Şimdi moda "2013 yılı puanlarınızın toplamı 200 Tlye ulaşmıştır" mesajı olmaya başladı.Konbara puan kazandınız konulu başlıkta nasıl bir yöntem izlediklerini nasıl dolandırdıklarını anlatmıştık.O yazımıza BURADAN ulaşabilirsiniz. Şimdi göndermiş oldukları mesaj ise şu şekilde; "Değerli müşterimiz, 2013 yılı puanlarınızın toplamı 200 tl ye ulaşmıştır.Biriken Puanlarınızı Almaya hak kazandınız.Aktifleştirmek için 08503335680 i arayiniz. " şeklinde bir mesaj gelmekte.Bu numarayı aradığınızda karşınıza bir müşteri temsilcisi çıkmakta ve olay bu noktadan sonra başlamakta siz siz olun sakın kimseye kredi kartı bilgilerinizi vermeyiniz.Nasıl yapıyorlar nasıl buluyorlar orasını tam bilmemekle birlikte sizin kredi kartınızın üzerindeki numaraya kadar nerede ikamet ettiğinize kadar bilgiye sahip oluyorlar.Kredi kartınızın arkasındaki numarayı sizden isterlerse sakın o numarayı vereyim demeyin. 08503335680 bu ve buna benzer bir numaradan aradıklarında bir vatandaşımızın başına gelenler şu şekilde ;internet sitesinden mesaj gönderdiklerini yıl içerisinde kredi kartlarıyla yaptığım alışverişler nedeniyle toplanan puanlar nedeniyle 200 TL kazandığımı bu para puanları aktifleştirmek için kredi kartı bilgisi istedi. Bende 'Ama benim kredi kartım yokki' diye söyleyince telefonu yüzüme kapattı. Sonra yakın çevremde araştırdığımda aynı telefon numarası ile mesajlar gönderilerek kredi kartlarının bilgileri alınarak para çekildiğini ögrendim'


Dolandırıcılıkta sınır yok siz siz olun bu tarz insanlara prim vermeyin...


Altıntı : Serkan İlter 

14 Mayıs 2014 Çarşamba

Bedava Web Site Kur Blogger-Blogspot




       Evet arkadaşlar bugün ki makalemizde de bedava site kurmaktan bahsedeceğiz. Benim hiç html bilgim yok, ben ne anlarım web sitesi kurmaktan diyebilirsiniz. Fakat gelişen teknoloji ile programlama dili bilmenize bile gerek kalmadı. Normal word dosyasına yazarcasına web sitesi kurabilirsiniz.

     Blogger.com un verdiği bu büyük hizmet sayesinde bedava olarak sitenizi kurabilir içerik paylaşabilirsiniz. Üstelik ilerliyen zamanlarda da hiç bir ücret talep etmiyor.  Tüm içerikler bedava. tema ekleme reklam vs aklınıza gelebilecek herşey bedava. Domain  adınız.blogspot.com olarak geçiyor. Bunu .com a çevirmek size kalıyor. Belirli bir ziyaretçi kitlesine ulaştıktan sonra web sitenizden para kazanabilirsiniz. Bunu da başka bir makalemde anlatırım. Şimdiden kolay gelsin. Anlamadığınız yer olursa sorabilirsiniz.


ÜCRETSİZ WEB SİTESİ KURMAK İÇİN TIKLA

13 Mayıs 2014 Salı

Cennete İlk Girecek Kadın




Hz. Fâtıma bir gün Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm)a:

- Babacığım, kadınlardan cennete ilk önce girecek olan kimdir? diye merakla sordu. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:

- Falan mahallede, falan evde oturan bir kadın var. Cennete ilk girecek kadın, işte o kadındır, buyurdular. Hz. Fâtıma anamız hayretle:

- Babacığım, o kadın cennete, benden de mi evvel girecek? diye tekrar sordu. Peygamber Efendimiz:

- Evet! Senden de evvel girecek." buyurdu. Ve şayet isterse, gidip o kadınla tanışabileceğini söyledi.

Hz. Fâtıma'nın o kadın hakkındaki merakı iyice artmıştı. Bu kadın ne yapıyor, nasıl bir amel işliyordu ki, cennete ilk olarak girmeyi hak ediyordu. Bir gün o kadınla görüşüp tanışmak ve onunla konuşmak için evinden çıktı. Kadının evini sora sora buldu ve kapısını tıklattı.

İçeriden yaşlı bir kadın: "Kim o?" diye seslendi. Hz. Fâtıma anamız da kendisini tanıtarak onunla görüşmek istediğini söyledi. Kadın, Peygamber kızının kendisiyle görüşmeye geldiğini duyunca çok sevindi. Kapıyı açmadan içeriden seslendi:
- Ey Resûlullah'ın kızı! Hoş geldin sefalar getirdin! Canım sana feda olsun! Aslında ben de sizinle görüşmeyi çok arzu ediyordum; fakat dışarı çıkmadığım için maalesef ziyaretinize de gelemedim. Şimdi sizin gelmeniz beni çok memnun etti. Fakat kocamdan izin almadan bugüne kadar ben kimseye kapı açmış değilim. Onun için sizden çok özür diliyorum. Ben sizin içeri girmeniz için bu akşam eşimden izin alayım ve yarın görüşelim, ne olur, yarın tekrar buyurun, dedi.

Bunun üzerine Hz. Fâtıma (r.anha) geri döndü. Akşam olunca kadın meseleyi anlatıp kocasından izin aldı. Ve ertesi gün, Hz. Fâtıma o kadınla görüşmek için tekrar geldi. Bu sefer yanında oğlu Hz. Hasan (ra) da vardı. Hz. Hasan o sıralar henüz küçük bir çocuk olduğu için rahat durmamış, annesi mecburen onu da yanında getirmek zorunda kalmıştı.

Kadının evine geldi ve kapısını çaldı. Tabiî kadın içeriden Hz. Hasan'ın sesini duymuştu. Hz. Fâtıma'nın yanında bir çocuk bulunduğunu fark edince çok üzüldü. Hz. Fâtıma'ya:

- Ey Fâtıma! Ben kocamdan yalnız sizin için izin almıştım. Çocuk için izin almadığımdan dolayı onu içeri alamam. Ne olur beni affedin. İsterseniz siz buyurun, çocuk dışarıda kalsın. İsterseniz yarın gelin; bu akşam onun için de izin alayım, dedi.

Hz. Fâtıma ikinci defa içeri giremeden geri döndü. Ve üçüncü gün tekrar kadına gitmek üzere çıktı. Hikmet-i ilâhî bu sefer Hz. Hüseyin'i (ra) de yanına almak zorunda kalmıştı. Tabiî kapıyı çaldığında, kadın Hz. Hüseyin'in de olduğunu öğrenince, Hz. Fâtıma yine dünkü durumla karşılaştı. Kadın kocasından onun için de izin alması gerektiğini söyledi.

Hz. Fâtıma (r.anha) dünkü günkü gibi hiç ısrar etmedi. Ve çocuklarıyla beraber mecburen geri dönmek zorunda kaldı. Bir sonraki gün, üçü birden gittiklerinde, kadın kocasından her üçü için de izin almıştı. Kapı açıldı ve içeri girdiler. Kadın binlerce özürler diledi, affını istedi ve Peygamber çocuklarını en güzel şekilde karşıladı ve ağırladı.

Hz. Fâtıma içeriden gelen sese göre kadının gayet yaşlı bir nine olduğunu zannetmişti. Fakat bir de baktı ki, kapıyı açıp kendisini karşılayan kadın hem çok genç, hem de çok güzel bir hanımdı. Hz. Fâtıma hayretle sordu:

- Sizinle dışarıdan konuşurken sesiniz çok değişik geliyordu. Oysa sesiniz hiç de öyle değilmiş, bu nasıl oluyor? dedi. Kadın:

- Sizinle konuşurken sesim dışarı çıktığı için sesimi yabancı bir erkek duyar da günaha girerim, diye ağzıma küçük bir taş parçası alarak konuşuyordum. Şimdi ise o taşı çıkardım, dedi.

Hz. Fâtıma (radıyAllahu anhâ), bu cennetlik kadının sözlerinden dolayı çok memnun olmuştu. Nâmahremden sesini bile böylesine sakınan, kocasına da böylesine itaat eden bu kadının, neden cennete evvelâ gireceğini anladı. Onunla bir müddet sohbet ettiler. Bazı konuları konuştular. Bir ara kadın Hz. Fâtıma'ya:

- Ey Resûlullah'ın kızı! Acaba ben kocama karşı vazifemi ifa etmiş oluyor muyum? Onun bendeki hakları sebebiyle Allah Teâlâ kocama itaatsizlikten dolayı beni hesaba çeker mi? Bundan korkuyorum… dedi. (!)

Hz. Fâtıma bu suali tebessümle karşıladı ve babasının yani Peygamber Efendimizin müjdesini kendisine bildirdi:

- Hayır! Sen bilakis babamın, "cennete ilk girecek kadın" diye müjdelediği kimsesin, dedi.

Hz. Fâtıma (r.anha), Resûlullah'ın cennetle müjdelediği bu mübarek kadınla bir müddet daha sohbet ettikten sonra müsade istedi ve oradan ayrıldı.

Blogger-Blogspot Google Webmaster tools Site Haritası Gönderme


Blogger-Blogspot Google Webmaster tools  Site Haritası Gönderme

Bu yazımızda blogger.com yani blogspot.com ile biten siteleri nasıl sitemap(site haritası) oluşturacağımızdan bahsedeceğiz. Öncelikle sitemap nedir, google webmaster tools ne işe yarar, sitemap.xml nasıl yapılır, blogspot site haritası nasıl oluşturulup google webmaster toolsa eklenir, bunlar üzerinde duracağız.

Site Haritaları, googlenin sitenizde başka türlü bulamayacağı sayfaları Google'a bildirmenin bir yoludur. En basit ifade ile, bir XML Site Haritası (genellikle Site Haritası olarak adlandırılır, ilk harfleri büyük S ve H olur), web sitenizdeki sayfaların bir listesidir. Site Haritası oluşturup göndererek, Google'ın normal tarama işlemiyle keşfedemeyeceği URL'ler de dahil olmak üzere sitenizdeki tüm sayfalardan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

Google Webmaster tools, googlenin webmasterler için verdiğini büyük hizmetlerden biridir. Google webmaster tools ile google nin sitenizi bulmasına, sitenizi taramasına ve dizine eklenmesine yardımcı olacaktır. Google webmaster tools sayesinde sitenize yapılan tıklamalara, yapılan aramalara, anahtar kelimelerinize bakabilir dahili harici linkleri görebilirsiniz. Tüm webmasterlerin kullanması gerek bir sistemdir.

Google webmaster tools  sistemi kullana bilmeniz için bir google hesabı olması gerekmektedir. Google ile  giriş yaptıktan sonra alttaki linke girip site haritası oluşturabilirsiniz. Blogspot.com lar için site haritası oluşturup gönderme yönlerim çok ama biz en kolayını ele alacağız.
Blogspot.com lu bir siteniz var ise ilkten şu linke girip aşağıdaki kısımlardan birini ekleyiniz.
https://www.google.com/webmasters/tools/home?hl=tr
Üstteki adrese girdikten sonra Siteniz ekli değilse sitenizi ekleyin. Sitenizi ekledikten sonra Site Kontrol Panaline girin. Alt Başlıklardan TARAMA>>SİTE HARİTALARI'na girin. Sağda Site Haritası Ekleme/Test Etme kısmına tıklayıp sitenizdeki ortalama yazı sayısına göre aşağıdaki kodları yapıştırın.
Örnek: turandestek.blogspot.com.tr/atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500

- Blogunuz 500 den az posta sahipse : atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
- Blogunuz 1000 den az posta sahipse : atom.xml?redirect=false&start-index=501&max-results=500
- Blogunuz 1500 deb az posta sahipse : atom.xml?redirect=false&start-index=1001&max-results=500
Post durumunuza göre istediğiniz linki seçerek boş alana ekleyip site haritası gönder demeniz ardından artık sizde bir site haritasına sahipsiniz güle güle kullanın.

Blogger Kategori Oluşturma Resimli Anlatım


Blogger Kategori Oluşturma

Bu yazımızda da blogger yani blogspot için kategori oluşturmayı göreceğiz. Bilindiği gibi malesef blogger sitelerinde kategori seçeneği yok. Bir çoğu etiket yerine kategori ismi yazıyor. Örnek verecek olursak Hackerlik le alakalı konulara  "hacker, hacker dersleri, hacker videoları, wordpress hack, hack nasıl yapılır, hack programları" diye etiket vermesi gerekirken, kategori gibi gözüksün diye sadece "Hacker Dersleri" yazmak zorunda kalıyor. Aslında böyle yapmak bizi biraz geride bırakır çünkü etiketler anahtar kelimelerimiz eksik olacaktır.

Blogger de kategori oluşturmak için, etiketlerinizi feda etmeyin. Konu ile alakalı tüm etiketlerinizi girin. Konularıza kategori yapmak istediğiniz etiketi de girin. Mesala konu ismimiz "Wordpress Hack" bu konuya etiket olarak anahtar kelimeleri girdikten sonra ekstradan hangi kategori altında gözükmesini istiyorsak onu da ekliyoruz; "Hacker Dersleri" diye. Tüm hackerlikle alakalı konulara "Hacker Dersleri" diye etiket girmemiz lazım.NOT: Hacker dersleri sadece örnektir.

Tüm etiketlerimizi girdikten sonra sıra kategori oluşturmaya geldi. Kategori Oluşturmak için Admin panelinden Yerleşim e tıklıyoruz ve kategorilerin nerede oluşmasını istiyorsak gadget ekle diyoruz.  Gadget menüsünden Etiketler e giriyoruz.


1:Başlık: Kategoriler
2: Seçilen Etiketleri İşaretle
3: Seçilen Etiketleri İşaretleyi tıkladıktan sonra gelen düzenle yazısına tıkla
4: Düzenle yazısına tıkladıktan sonra en alta gelen etiketlerden Kategori başlığı seç.
5: Kaydet




12 Mayıs 2014 Pazartesi

Aöf Maliyet Yönetimi Ders Kitabı PDF



Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi  Maliyet Yönetimi  ders kitabı pdf. Her zaman yanında kitap gezdireyemiyenler için pdf dosyası indirme linkini veriyorum. Telefonlarınızdan bilgisayarlarınızdan çalışabilirsiniz. Dosyayı yandiske yükledik. Rahatça İndirebilirsiniz. Aöf Maliyet Yönetimi Ders Kitabı PDF

MALİYET YÖNETİMİ DERS KİTABI PDF İNDİR


Maliyet Yönetimine Girifl........................................................ 2
MAL‹YET YÖNET‹M‹ KAVRAMI................................................................... 3
Maliyet Yönetiminin Evrimi .......................................................................... 4
Maliyet Yönetiminin ‹fllevleri........................................................................ 5
Maliyet Yönetiminin Amaçlar› ...................................................................... 5
F‹NANSAL MUHASEBE VE MAL‹YET YÖNET‹M‹....................................... 6
MAL‹YET YÖNET‹M‹N‹ ETK‹LEYEN FAKTÖRLER...................................... 11
Küresel Rekabet ............................................................................................ 12
Hizmet Sektörünün Büyümesi...................................................................... 12
Bilgi Teknolojisindeki Geliflmeler ................................................................ 13
Üretim Çevresindeki Geliflmeler................................................................... 14
K›s›tlar Teorisi.......................................................................................... 15
Tam Zaman›nda Üretim.......................................................................... 15
Bilgisayarla Bütünleflik Üretim .............................................................. 15
Müflteri Odakl›l›k........................................................................................... 16
Yeni Ürün Gelifltirme .................................................................................... 17
Toplam Kalite Yönetimi................................................................................ 17
Zaman ............................................................................................................ 17
Etkinlik ........................................................................................................... 18
S‹STEM YAKLAfiIMI VE MUHASEBE B‹LG‹ S‹STEM‹.................................. 19
D‹S‹PL‹NLER ARASI BAKIfi AÇISI ‹LE MAL‹YET YÖNET‹M‹ ..................... 20
Esneklik Gereksinimi .................................................................................... 21
Maliyet Bilgilerinin Davran›flsal Etkisi.......................................................... 22
‹fiLETMELERDE ÇA⁄DAfi MAL‹YET VE YÖNET‹M MUHASEBEC‹S‹N‹N
ROLÜ.............................................................................................................. 22
Teknik ve ‹dari Personelin Konumlar›......................................................... 22
Muhasebe Müdürü ........................................................................................ 23
Finans Müdürü .............................................................................................. 23
PLANLAMA, KONTROL, SÜREKL‹ GEL‹fiME VE KARAR ALMA ‹Ç‹N
B‹LG‹ ÜRET‹M‹.............................................................................................. 23
Planlama ........................................................................................................ 23
Kontrol ........................................................................................................... 24
Sürekli Geliflme ............................................................................................. 24
Karar Alma..................................................................................................... 25
MUHASEBE VE ET‹K DAVRANIfi................................................................. 25
Etik Davran›fl›n Faydalar›.............................................................................. 25
Yönetim Muhasebecileri ‹çin Etik Davran›fl Standartlar› ........................... 25
BELGELEND‹RME.......................................................................................... 27
Yönetim Muhasebesi Sertifikas› (CMA)........................................................ 27
Kamu Muhasebesi Sertifikas› (CPA)............................................................. 28
‹ç Denetim Sertifikas› (CIA).......................................................................... 28
Özet ............................................................................................................... 29
Kendimizi S›nayal›m ..................................................................................... 31
Yaflam›n ‹çinden ........................................................................................... 32
Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar› ............................................................ 32
FAAL‹YET HACM‹NDEK‹ DE⁄‹fi‹KL‹KLER KARfiISINDA
MAL‹YET DAVRANIfiLARI............................................................................. 37
De¤iflken Maliyetler....................................................................................... 39
Sabit Maliyetler .............................................................................................. 40
Karma Maliyetler ........................................................................................... 41
Yar› Sabit Maliyetler ...................................................................................... 42
MAL‹YET TAHM‹N FONKS‹YONU .............................................................. 43
MAL‹YET TAHM‹N FONKS‹YONUNU OLUfiTURMA YÖNTEMLER‹......... 44
Endüstri Mühendisli¤i Yöntemi .................................................................... 45
Muhasebe Yöntemi ....................................................................................... 45
En Yüksek ve En düflük Noktalar Yöntemi ................................................ 46
Da¤›l›m Grafi¤i Yöntemi............................................................................... 48
Regresyon Analizi Yöntemi .......................................................................... 49
Regresyon Analizleri Varsay›mlar›.......................................................... 51
Belirlilik (Determinasyon) Katsay›s›....................................................... 51
Tahminin Standart Hatas› (Se)................................................................ 52
Örnekleme Hatalar› ve Regresyon Katsay›lar›....................................... 53
Özet ............................................................................................................... 55
Kendimizi S›nayal›m ..................................................................................... 56
Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar› ............................................................ 57
S›ra Sizde Yan›t Anahtar› .............................................................................. 57
Yararlan›lan ve Baflvurulabilecek Kaynaklar ............................................... 58
Maliyet - Hacim - Kâr Analizi................................................. 60
MAL‹YET - HAC‹M - KÂR - ANAL‹ZLER‹NE G‹R‹fi..................................... 61
Maliyet - Hacim - Kâr - Analizi Kavram› ..................................................... 61
Maliyet - Hacim - Kâr Analizlerinin Kullan›ld›¤› Yerler.............................. 61
Maliyet Hacim Kâr Analizi Varsay›mlar› ...................................................... 62
BAfiABAfi NOKTASI VE MAL‹YET HAC‹M KÂR GRAF‹KLER‹ ................... 62
Baflabafl Noktas›n›n Hesaplanmas›............................................................... 62
Baflabafl Noktas›n›n Ürün Birimleri Cinsinden Hesaplanmas›.............. 62
Baflabafl Noktas›n›n Sat›fllar›n Tutar› Cinsinden Hesaplanmas› ............ 63
Baflabafl Noktas› ve Hacim Kâr Grafikleri ................................................... 64
Baflabafl Grafi¤i........................................................................................ 65
Hacim-Kâr Grafi¤i ................................................................................... 65
MAL‹YET HAC‹M KÂR ANAL‹ZLER‹ ‹LE ‹LG‹L‹ ÖZEL KAVRAMLAR ........ 67
Hedeflenen Net Kâr Analizi.......................................................................... 67
Güvenlik Pay› ve Oran› ................................................................................ 67
Maliyet Yap›s› Analizi.................................................................................... 68
Faaliyet Kald›rac› ..................................................................................... 70
KÂRI BEL‹RLEYEN ETKENLERDEK‹ DE⁄‹fiMELER .................................... 70
Sabit Maliyetler ve Sat›fl Hacminde De¤iflme .............................................. 71
De¤iflken Maliyetler ve Sat›fl Hacminde De¤iflme....................................... 71
Sabit Maliyet, Sat›fl Fiyat› ve Sat›fl Hacminde De¤iflme............................... 72
De¤iflken Maliyetler, Sabit Maliyet ve Sat›fl Hacminde De¤iflme ............... 73
Sat›fl Fiyat›ndaki De¤iflme ............................................................................. 74
iv ‹çindekiler
2. ÜN‹TE
3. ÜN‹TE
ÇOK ÜRÜNLÜ DURUMDA MAL‹YET HAC‹M KÂR ANAL‹Z‹..................... 74
Özet................................................................................................................ 77
Kendimizi S›nayal›m...................................................................................... 78
S›ra Sizde Yan›t Anahtar› .............................................................................. 79
Yaflam›n ‹çinden............................................................................................ 79
Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar› ............................................................ 79
Yararlan›lan ve Baflvurulabilecek Kaynaklar ............................................... 80
Maliyet Yönetimi Arac› Olarak Bütçeler .............................. 82
G‹R‹fi .............................................................................................................. 83
BÜTÇE VE BÜTÇELEME............................................................................... 83
BÜTÇELER‹N HAZIRLANMASI ..................................................................... 84
Bütçe Dönemleri .......................................................................................... 85
Bütçeleme Süreci ......................................................................................... 85
BÜTÇE UYGULAMA ÖRNE⁄‹ ..................................................................... 86
ÖRNEK........................................................................................................... 86
Bütçeleme Sürecinin Bileflenleri................................................................... 87
Sat›fl Bütçesi ........................................................................................... 88
Üretim Bütçesi ........................................................................................ 90
Direkt ‹lk Madde ve Malzeme Bütçesi .................................................. 92
Direkt ‹flçilik Bütçesi .............................................................................. 95
Genel Üretim Giderleri Bütçesi.............................................................. 96
Pazarlama, Sat›fl, Da¤›t›m ve Genel Yönetim Giderleri Bütçesi........... 99
Sat›lacak Mamullerin Maliyeti Bütçesi .................................................. 101
Yat›r›m Bütçesi ....................................................................................... 103
Nakit Bütçesi ........................................................................................... 103
Proforma (Bütçelenmifl) Gelir Tablosu ................................................. 107
Proforma (Bütçelenmifl) Bilanço ............................................................ 107
Özet................................................................................................................ 110
Kendimizi S›nayal›m...................................................................................... 111
Okuma Parças› .............................................................................................. 112
Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar› ............................................................ 113
S›ra Sizde Yan›t Anahtar› .............................................................................. 113
Yararlan›lan ve Baflvurulabilecek Kaynaklar ............................................... 114
Maliyetlerin Kontrolü ve Standart Maliyetler Yoluyla
Sapma Analizi .......................................................................... 116
G‹R‹fi .............................................................................................................. 117
‹fiLETMELERDE KONTROL S‹STEMLER‹ VE STANDART MAL‹YET
KAVRAMI....................................................................................................... 117
STANDART MAL‹YETLEME S‹STEM‹N‹N KONTROL AMACIYLA
KULLANILMASI.............................................................................................. 118
Standart Maliyetlerin Belirlenmesi................................................................ 119
Standartlar›n S›n›fland›r›lmas› ....................................................................... 120
Direkt ‹lk Madde ve Malzeme Standartlar› .................................................. 121
Direkt ‹flçilik Standartlar› .............................................................................. 122
De¤iflken Genel Üretim Maliyeti Standartlar› .............................................. 123
DE⁄‹fiKEN MAL‹YETLER‹N SAPMA (FARK) ANAL‹Z‹ ‹Ç‹N GENEL B‹R
MODEL........................................................................................................... 124
D‹REKT ‹LK MADDE VE MALZEME SAPMALARI....................................... 126
‹çindekiler v
4. ÜN‹TE
5. ÜN‹TE
Direkt ‹lk Madde ve Malzeme Fiyat Sapmas›.............................................. 126
Direkt ‹lk Madde ve Malzeme Miktar Sapmas› ........................................... 128
D‹REKT ‹fiÇ‹L‹K SAPMALARI ....................................................................... 130
Direkt ‹flçilik Ücret Sapmas› ......................................................................... 130
Direkt ‹flçilik Verim (Süre) Sapmas›............................................................. 131
GENEL ÜRET‹M MAL‹YETLER‹ VE ESNEK BÜTÇELER .............................. 133
GENEL ÜRET‹M MAL‹YET‹ SAPMALARI...................................................... 135
De¤iflken Genel Üretim Maliyeti Bütçe Sapmas›......................................... 136
De¤iflken Genel Üretim Maliyeti Verim Sapmas› ........................................ 137
Sabit Genel Üretim Maliyeti Bütçe Sapmas› ................................................ 138
Sabit Genel Üretim Maliyeti Kapasite Sapmas› ........................................... 139
Özet................................................................................................................ 141
Kendimizi S›nayal›m...................................................................................... 143
Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar› ............................................................ 145
Okuma Parças› .............................................................................................. 145
S›ra Sizde Yan›t Anahtar› .............................................................................. 146
Yararlan›lan ve Baflvurulabilecek Kaynaklar ............................................... 147
Yat›r›m Merkezlerinin Baflar›s›n› Ölçme ve Transfer
Fiyatlamas›................................................................................ 148
YÖNET‹M BAfiARISINI ÖLÇME.................................................................... 149
Yat›r›m Getiri Oran› ...................................................................................... 149
Art›k Gelir ...................................................................................................... 153
Ekonomik Katma De¤er (EVA) .................................................................... 155
Sat›fllar›n Getiri Oran›.................................................................................... 157
Dengeli Ölçüm Kart› Tekni¤i ...................................................................... 157
TRANSFER F‹YATLAMASI............................................................................. 160
Maliyete Dayal› Transfer Fiyat›n›n Belirlenmesi.......................................... 160
Pazar Fiyat›na Dayal› Transfer Fiyat›n›n Belirlenmesi ................................ 161
Pazarl›k Usulüne Dayal› Transfer Fiyat›n›n Belirlenmesi............................ 162
‹kili Transfer Fiyatlamas›............................................................................... 163
VERG‹ UYGULAMASI AÇISINDAN TRANSFER F‹YATLAMASI .................. 163
Transfer Fiyatland›rmas› Uygulamas› Kapsam›na Giren
Mükellefler ve ‹fllemler ................................................................................. 164
Transfer Fiyatland›rmas›nda ‹liflkili Kifli Emsallere Uygunluk ‹lkesi .......... 165
Emsal Fiyat›n Tespitinde Kullan›labilecek Yöntemler ................................ 166
Geleneksel ‹fllem Yöntemleri ................................................................. 166
‹flleme Dayal› Kâr Yöntemleri ................................................................ 167
Transfer Fiyatland›rmas› Kapsam›nda ‹stenecek Belgeler .......................... 167
Y›ll›k Belgelendirme ............................................................................... 167
Peflin Fiyatland›rma Anlaflmalar› ........................................................... 167
Özet................................................................................................................ 169
Kendimizi S›nayal›m .................................................................................... 170
Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar› ............................................................ 171
S›ra Sizde Yan›t Anahtar› .............................................................................. 171
Yararlan›lan ve Baflvurulabilecek Kaynaklar ............................................... 172
vi ‹çindekiler
6. ÜN‹TE
Karar Alma Sürecinde Geçerli Maliyetlerin Kullan›lmas›
ve Fiyatlama Kararlar›............................................................. 174
KARAR SÜREC‹ ‹LE MUHASEBE TEKN‹KLER‹N‹N ‹L‹fiK‹LER‹ .................. 175
Stratejik Planlama Kararlar› ile ‹liflkileri ....................................................... 176
Yönetsel Kontrol Kararlar› ile ‹liflkileri ........................................................ 176
Faaliyetsel Kontrol Kararlar› ile ‹liflkileri...................................................... 176
ALTERNAT‹F SEÇ‹M KARARLARINDA KARfiILAfiILAN TEMEL
MAL‹YET KAVRAMLARI .............................................................................. 177
Geçerli Maliyetler .......................................................................................... 177
Ek Maliyetler ................................................................................................ 178
F›rsat Maliyeti ............................................................................................... 178
Batm›fl Maliyetler ........................................................................................... 179
ALTERNAT‹F SEÇ‹M KARARI ÖRNEKLER‹.................................................. 179
Özel Bir Sipariflin Kabul Edilip Edilmemesi Karar›..................................... 179
Bir Ürün Hatt›n›n Üretimine Son Verip Vermeme Karar›........................... 181
Makine ve Donat›m›n Yenilenmesi Karar› ................................................. 183
Üretme ya da Sat›n Alma Karar›................................................................... 185
F‹YATLAMA KARARLARI .............................................................................. 187
Fiyatlama Kararlar›nda Etkili Olan Faktörler ............................................... 188
Maliyetler ................................................................................................. 188
Müflteriler ................................................................................................. 188
Rakipler.................................................................................................... 189
Ola¤an Ürünlerin Fiyatland›r›lmas› .............................................................. 189
Tam Maliyetleme Yaklafl›m›.................................................................... 190
De¤iflken Maliyetleme Yaklafl›m› ........................................................... 191
Maliyet Temeline Uygulanacak Yüzdenin Tespiti ve Uygulanmas›..... 192
Belirlenen Fiyatlar›n Pazar Koflullar›na Ayarlanmas› ............................ 193
Yeni Ürünlerin Fiyatland›r›lmas› ................................................................. 194
Pazar›n Kayma¤›n› Almaya Yönelik Fiyatland›rma Stratejisi ................ 194
Pazara Nüfuz Etmeye Yönelik Fiyatland›rma Stratejisi ......................... 195
Hedef Maliyetler ve Ürün Fiyatland›r›lmas› ................................................. 195
Özet................................................................................................................ 197
Kendimizi S›nayal›m...................................................................................... 198
Kendimizi S›nayal›m Yan›t Anahtar› ............................................................ 199
S›ra Sizde Yan›t Anahtar› .............................................................................. 200
Yararlan›lan ve Baflvurulabilecek Kaynaklar ............................................... 201
Stratejik Maliyet Yönetimi ..................................................... 202
STRATEJ‹ VE STRATEJ‹K YÖNET‹M ........................................................... 203
STRATEJ‹K MAL‹YET YÖNET‹M‹ KAVRAMI ............................................... 204
STRATEJ‹K MAL‹YET YÖNET‹M‹NE ‹L‹fiK‹N TEMEL KAVRAMLAR .......... 208
Stratejik Konumland›rma .............................................................................. 208
Maliyet Liderli¤i Stratejisi ........................................................................ 208
Farkl›laflt›rma Stratejisi............................................................................. 209
Odaklanma Stratejisi ............................................................................... 209
Stratejik Konumland›rma ........................................................................ 209
De¤er Zinciri Kavram›................................................................................... 210
Örgütsel Faaliyetler ve Maliyet Etmenleri (Sürücüleri) ............................... 211
Operasyonel Faaliyetler ve Maliyet Etmenleri (Sürücüleri) ........................ 212